Zioła i przyprawy odchudzają!

with Brak komentarzy

Chcesz schudnąć? Przyprawiaj!

Zioła i przyprawy odchudzają. Oprócz tego, że mają wiele prozdrowotnych właściwości, mogą pomóc w pozbyciu się nadprogramowych kilogramów. 

Świetna wiadomość dla kawoszy…

Jeśli właśnie zmieniacie swoje nawyki żywieniowe, nie musicie rezygnować z picia kawy czy herbaty. Wręcz przeciwnie – czarna kawa, dzięki zawartości kofeiny, poprawi m. in. waszą zdolność wysiłkową i może pomóc w walce z tłuszczową nadwyżką.

  • Warunek: kawę pijemy z umiarem, najlepiej bez śmietanki i cukru (o zamiennikach cukru wkrótce napiszę). Również niezbyt dobrym pomysłem jest picie kawy rano, na czczo, szczególnie jeśli czeka nas stresujący dzień (kawa wpływa na poziom kortyzolu, czyli tzw. „hormonu stresu”, przez co będziemy jeszcze bardziej podenerwowani).

Skoro już o kawie mowa, wspomnę tutaj o kawie zielonej, która reguluje wchłanianie cukrów dzięki zawartości kwasu chlorogenowego (w czarnej kawie go nie ma, bo wytrąca się w procesie palenia).

…i herbaciarzy 🙂

Z kolei regularne picie zielonej i czerwonej herbaty przyczynie się do utleniania tłuszczów, wspomagając tym samym proces odchudzania. Tę drugą najlepiej jest pić po posiłku.

Świetnym dodatkiem do kawy i herbaty jest cynamon cejloński. Zaledwie szczypta tej przyprawy regularnie dodawana do potraw zmniejszy ochotę na słodycze.

Kardamon (ziarna) przyspiesza przemianę materii, a kurkuma „blokuje” powstawanie komórek tłuszczowych. Ta ostatnia jest składnikiem popularnej mieszanki przypraw – curry.


Kawowa Bomba Antyoksydacyjna

SKŁADNIKI:

4 łyżeczki kawy mielonej
4 ziarna kardamonu
1 łyżeczka cynamonu
4 goździki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wsypujemy składniki do kawiarki, parzymy, gotowe! Dla mnie bomba 🙂
Przepis pochodzi z książki „Żyj 100 lat…” M. Mieloszyk-Pawelec, A.Augustyn-Protas

Jeśli lubisz ostre potrawy i nie masz przeciwwskazań zdrowotnych do ich spożywania, pokochaj paprykę chilli. Zawarta w niej kapsaicyna przyspiesza metabolizm, a do tego poprawia nastrój.

Zmieniając nawyki żywieniowe warto jest zwrócić uwagę na ograniczenie ilości jedzonego mięsa. Dobrą alternatywą dla wszelkiego rodzaju kotletów i steków są rośliny strączkowe. Niestety strączki wzdymają i często słyszę, że tak po nich ciężko na żołądku. Ale jest na to rada. Z pomocą przychodzi kminek, który dodany do gotującej się fasoli czy grochu pomoże w szybszym strawieniu potrawy.

  • Wyjątek: kminek nie jest wskazany, gdy masz alergię na np. marchew, koper i seler.

Proces trawienia i przyswajania pokarmu z pewnością poprawi bazylia. Zwana jest „królewskim zielem” i nic dziwnego, bo ma szerokie działanie prozdrowotne – przeciwzapalne, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, poprawia nastrój i dodaje sił. Dodatkową jej zaletą jest również to, że jest bardzo łatwa w uprawie – można ją hodować w doniczce na parapecie.

Na koniec, cykoria. Jej odmiana sałatowa, świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek lub kanapek, natomiast odmiana korzeniowa to bezkofeinowy zamiennik kawy. Poprawia przemianę materii, reguluje poziom cukru we krwi oraz obniża poziom cholesterolu, a dzięki zawartości lektucyny i laktukopikryny (trudne słowa 😉 … no w każdym razie, to te substancje odpowiadają za jej gorzki smak), reguluje pracę wątroby i stymuluje ją do wydzielania większej ilości żółci. Dlatego też cykoria powinna na stałe zagościć w menu osób pragnących zgubić zbędne kilogramy.

Podsumowanie

Wszystkie powyższe zioła i przyprawy są dobrze znane i ogólnodostępne, a w połączeniu z ich właściwościami prozdrowotnymi stanowią świetny dodatek codziennego menu. 


Bibliografia:

  1. Mieloszyk-Pawelec M. , Augustyn-Protas A. Żyj 120 lat! czyli moc mikroodżywiania, Pascal, 2018
  2. Mazik M. Zioła w domu i ogrodzie, Agencja Wydawnicza Egros, 2018
  3. Opracowanie zbiorowe, 500 przypraw i ziół leczniczych, SBM Renata Gmitrzak, 2019
  4. Kaczmarczyk M., Zioła dla smaku, zdrowia i urody, Edgard, 2020

Zostaw Komentarz