Talerz Zdrowia – nowe zasady zdrowego odżywiania
W 2020 roku w zaleceniach zdrowego żywienia Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – PIB proponował zamiast dotychczasowej piramidy żywienia model talerza zdrowia. Czego powinniśmy jeść więcej, a co ograniczyć? Jakie są nowe zasady zdrowego odżywiania? Odpowiedź znajdziecie w poniższym wpisie.

Na tym talerzu znajdują się produkty, które powinny znaleźć się w codziennej diecie. I nie jest bez znaczenia to ile miejsca zajmują.
Jeśli chcesz, aby twoje posiłki były pełnowartościowe, smaczne i sycące pamiętaj o poniższych zasadach:
- Postaraj się, aby na twoim codziennym talerzu nie zabrakło świeżych warzyw i owoców.
- Czerwone mięso zastąp jajkami, drobiem, fasolą, a słodkie napoje wodą lub niesłodzoną herbatą (zieloną lub owocową)
- Smalec i masło zamień na ojej rzepakowy, a do smarowania kanapek używaj domowych smarowideł np. z twarożku
- Nie dosalaj potraw na talerzu, zamiast soli możesz użyć ziół i przypraw
- Planuj zakupy i czytaj etykiety produktów
- Postaw na produkty sezonowe
Pamiętaj, że każdy posiłek powinien zawierać wszystkie potrzebne składniki odżywcze, tj. białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy i sole mineralne w ilościach, które pozwolą organizmowi wykorzystać je do zachowania sprawności psychofizycznej.
A oprócz racjonalnego żywienia, aktywność fizyczna to podstawa. Najważniejsze jest wybranie aktywności fizycznej odpowiedniej dla siebie. Warunkiem jest, aby podejmowana aktywność była przyjemnością, a nie przymusem. Gdy robimy to na co mamy ochotę, łatwiej jest nam zadbać o prawidłową masę ciała. Jeśli jeszcze szukasz aktywności fizycznej dla siebie polecam trening pilates, o którego zaletach możesz poczytać tutaj.
Źródło:
Opracowanie własne na podstawie zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej
https://ncez.pl/do-pobrania/infografiki-do-pobrania/nowe-zalecenia-zywieniowe
Zostaw Komentarz